16-04-11

CLUSTERBOMMEN: ISRAEL INSPIREERT al-Qadhafi...???

"Israël gebruikt cluster-en fosforbommen"

De Morgen: 05/01/09, 14u08

Bij de start van het grondoffensief in de Gazastrook heeft het Israëlische leger clusterbommen gebruikt, zo heeft de gezaghebbende Israëlische krant Haaretz gemeld. De Britse pers berichtte dat ook fosforbommen zijn gegooid.

Volgens de krant Haaretz is de zaterdag begonnen grondinvasie voorafgegaan door grootschalig artilliegeschut. Daarbij zijn honderden projectielen afgevuurd, waaronder ook clusterbommen. Meer informatie daaromtrent gaf de krant niet.

Verdrag van Oslo
De joodse staat was geen ondertekenaar van het Verdrag van Oslo dat eind vorig jaar een verbod op het gebruik van clusterbommen instelde. Israël gebruikte het wapen ook in 2006 tijdens zijn offensief tegen de sjiitische Hezbollah in Libanon.

Net als toen zijn in het dichtbevolkte Gaza witte fosforbommen ingezet, zo heeft de gezaghebbende Britse krant The Times met "bewijzende" foto's vandaag gemeld. Dit wapen kan vreselijke brandwonden veroorzaken, maar is niet illegaal als het letterlijk als rookgordijn of als middel tot "verlichting" van het slagveld wordt gebruikt.

Vijand verblinden
"Deze explosies (van witte fosforbommmen) zien er fantastisch uit en zorgen voor een groot deel van de rook die de vijand verblindt zodat onze troepen kunnen binnentrekken", zo citeerde de krant een niet nader genoemde Israëlische veiligheidsexpert. Het Israëlische leger zelf heeft het gebruik van deze omstreden munitie in Gaza uitdrukkelijk gelogenstraft.

De Conventies van Genève verbieden het gebruik van fosfor in burgerzones. "Indien doelbewust witte fosfor is afgevuurd op een menigte mensen, zal er iemand (voor het Internationaal Strafhof) in Den Haag eindigen", zo citeerde The Times militair expert en vroegere majoor in het Britse leger Charles Heyman. (belga/ka)

U HERINNERT ZICH ALLICHT OOK NOG LEVENDIG DE HERHAALDE KRACHTIGE VEROORDELINGEN EN PROTESTEN VAN DE VERENIGDE STATEN WANNEER DIT WERD VASTGESTELD?????? SCHURKENSTATEN...

De commentaren zijn gesloten.